Wat is een pomp en hoe werkt deze?
Insulinepomptherapie helpt uw bloedglucosewaarden onder controle te houden zonder dat u hoeft af te wijken van uw dagelijkse activiteiten. In de insulinepomp staat ingesteld hoeveel insuline op verschillende momenten moet worden afgegeven. Naast deze basaal kunt u ook een bolus toedienen voor het eten met behulp van de Bolus Wizard™ in de pomp. Zo kunt u of uw kind snel schakelen als u gaat sporten, slapen of iets lekkers eet. Met behulp van een sensor stopt de MiniMed™ 640G de basale insuline en bekijkt of er weer een stijgende lijn te zien is. Zodra het systeem detecteert dat de glucose zich weer herstelt, wordt de basale insuline automatisch hervat. Het MiniMed™ 670G-systeem gaat hierin duidelijk een stap verder. Met de zogeheten SmartGuard™ Automodus wordt de toediening van uw basale insuline elke 5 minuten automatisch bijgestuurd op basis van uw sensorwaarden. Hierdoor zal de tijd in uw streefbereik (Time in Range) toenemen en zult u minder minder hypo’s én hypers ervaren, zodat u zich gezonder en zelfverzekerder kunt voelen over uw diabetesmanagement. Bespreek de mogelijkheden met uw zorgverlener.

Basale snelheid
De meeste mensen hebben verschillende hoeveelheden basale insuline nodig op verschillende tijden van de dag. Met een pomp kunt u aan deze veranderende behoeften voldoen door verschillende basale doses te programmeren voor verschillende tijden van de dag in uw insulinepomp. Het nieuwe MiniMed 670G-systeem regelt samen met u de basale insuline automatisch iedere 5 minuten.
Bolusdosering
Er kan "op verzoek" extra insuline toegediend worden, voor het eten of ter correctie van een hoge glucosespiegel. Insulinepompen zijn voorzien van boluscalculators die u helpen de bolushoeveelheid te berekenen op basis van de instellingen die vooraf bepaald zijn door uw arts en/of diabetesverpleegkundige, eveneens op basis van uw specifieke behoeften.
IS EEN INSULINEPOMP GESCHIKT VOOR U?
Veel mensen met type 1 of type 2 diabetes kunnen profiteren van de voordelen van insulinepomptherapie. Als u te maken heeft met een van onderstaande zaken, kunt u betere controle krijgen met behulp van insulinepomptherapie:
- Zorgen over moeheid of hoofdpijn
- Schommelingen in de glucosewaarden
- Angst voor hypo's, voornamelijk ´s nachts
- Veel buiten streefbereik
- Verlaagd hypo-unawareness
- Op zoek naar meer flexibiliteit tijdens het dagelijks leven
- Zorgen over complicaties op de lange termijn, zoals neuropathie
Praat met uw zorgverlener over insulinepomptherapie om erachter te komen of dat de juiste oplossing voor u is.
HOE HELPT INSULINEPOMPTHERAPIE?
Insulinepomptherapie biedt de volgende voordelen1,2:
- Betere controle over uw glucosewaarde, u heeft minder pieken en dalen in uw waarden.
- Minder hypo's & hypers
- Vermindering van lange - en korte termijn complicaties, zoals neuropathie of hoofdpijn.
De insulinepomp helpt u dag en nacht beter om te gaan met de behoefte aan aanpassing van de insulinedosering. Zo helpt de insulinepomp om een betere controle te krijgen over uw bloedglucosewaarden.
Het MiniMed™ 670G-systeem kan u eveneens de volgende voordelen bieden, dankzij de mogelijkheid tot automatische insulinebijsturing:
Doseren is gemakkelijker: met het MiniMed™ 670G-systeem wordt de basale insuline automatisch bijgestuurd. Zo houdt u uw waarden dag en nacht binnen het streefbereik. Bij het eten controleert u alleen de glucosewaarde en voert u het aantal koolhydraten in, het systeem beveelt u het aantal eenheden insuline aan.
Flexibiliteit: voordat u gaat sporten of trainen, past u tijdelijk de streefwaarde aan om te voorkomen dat u te lage bloedglucosewaarde krijgt. Voer vóór de maaltijd het geschatte aantal koolhydraten in en het systeem zorgt voor de rest.
Meer gemak: de insulinepomp biedt bovendien extra gemak in de vorm van een draadloos aangesloten bloedglucosemeter. Wanneer u meer tijd binnen bereik bent heeft u minder last van hoofdpijn of moeheid, zodat u zich kunt richten op andere zaken.
DE POMPTHERAPIE ALS SYSTEEM
De insulinepomp (1) heeft een compartiment dat een reservoir (2) gevuld met insuline bevat. Vanuit het pompreservoir wordt insuline toegediend aan uw lichaam via een infusieset (3). De insuline stroomt door een klein flexibel slangetje, canule genaamd, dat vlak onder uw huid zit. De infusieset is met een katheter aangesloten op de reservoirs, waarmee u de set wanneer u maar wilt eenvoudig kunt loskoppelen en aansluiten op uw lichaam. Dit kan erg handig zijn, bijvoorbeeld als u wilt gaan zwemmen, douchen of sporten.

1. Insulinepomp
Een klein, duurzaam medisch apparaat dat beschikt over:
- Knoppen om uw insulinetoediening te programmeren
- Een LCD-kleurenscherm dat toont wat u programmeert
- Een batterijvak voor 1 AA-alkalinebatterij
- Een reservoircompartiment met insuline
2. Reservoir
Een plastic cartridge met insuline, die stevig op de insulinepomp bevestigd is. De MiniMed™-reservoirs zijn uitgerust met een overdrachtbeveiliging (blauw onderdeel aan de bovenkant, dat verwijderd wordt voordat het reservoir in de pomp geplaatst wordt) die meehelpt de insuline vanuit de ampul in het reservoir te trekken. Een reservoir kan tot wel 300 eenheden insuline bevatten en wordt elke twee tot drie dagen vervangen als u van infusieset wisselt. De MiniMed™-reservoirs zijn ontworpen om het vulproces gemakkelijk te laten verlopen.
3. Infusieset
Een infusieset omvat een dunne slang tussen het reservoir en de inbrengplaats op uw lichaam. De canule wordt ingebracht met een kleine naald, die verwijderd wordt nadat de canula op zijn plaats zit. Deze wordt ingebracht op plaatsen op uw lichaam waar u voorheen insuline-injecties zette. De infusieset wordt elke twee tot drie dagen vervangen.
De MiniMed®-infusiesets zijn beschikbaar in verschillende soorten canules, lengtes of inbrenghoek, zodat u de juiste infusieset kunt kiezen voor uw comfort en bescherming.
Welke therapieën zijn er voor diabetes?
Bij diabetes kan het lichaam de glucose niet meer regelen. Bij gezonde mensen gebeurt dit nauwkeurig, met het hormoon insuline. Het lichaam maakt bij type 1 weinig of geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken heeft vernield. Bij diabetes type 2 komt dit doordat cellen in uw lichaam niet goed reageren op insuline. Normaal gesproken zorgt insuline ervoor dat cellen genoeg suiker uit het bloed halen. Als u diabetes type 2 heeft, gaat dat niet goed en blijft er te veel suiker in uw bloed. Een van de mogelijke therapieën voor type 1 en type 2 zijn een paar keer per dag insuline spuiten, of een insulinepomp dragen.
HET
MINIMED™ 780G SYSTEEM
Knallende hoofdpijn en moe van schommelingen? Houd uw waarden stabieler en voel u beter met het MiniMed™ 780G-systeem

BELIEVE IN
BETTER CONTROL
Informatieve uitleg over hoe mensen met diabetes type 1 betere controle kunnen krijgen

ZEKER WETEN
BLIJF UW
PIEKEN & DALEN VOOR
GUARDIAN™ CONNECT
Het Continue Glucosemonitoring (CGM) systeem voor mensen die meerdere keren per dag insuline spuiten.

- J. C. Pickup and A. J. Sutton Severe hypoglycaemia and glycemic control in Type 1 diabetes: meta-analysis of multiple daily insulin injections compared with continuous subcutaneous insulin infusion Diabetic Medicine 2008 :25, 765–774
- 2Bergenstal RM1, Tamborlane WV, Ahmann A, Buse JB, Dailey G, Davis SN, Joyce C, Perkins BA, Welsh JB, Willi SM, Wood MA; STAR 3 Study Group. Sensor-augmented pump therapy for A1C reduction (STAR 3) study: results from the 6-month continuation phase. Diabetes Care. 2011 Nov;34(11):2403-5. doi: 10.2337/dc11-1248. Epub 2011 Sep 20.
- *Ly T.T, Nicholas J.A., Retterath A. et al. Reduction of Severe Hypoglycemia with Sensor-Augmented Insulin Pump Therapy and Automated Insulin Suspension in Patients with Type 1 diabetes, JAMA 2013; 310 (12):1240-124