Informeren

van collega’s.

Niet veel mensen weten dit, maar ik heb onlangs ontdekt dat iets meer dan de helft van de niet-ernstige hypoglycemische voorvallen bij mensen met diabetes leidt tot verlies van werktijd. Mensen voelen zich minder productief omdat ze taken opnieuw moeten plannen of moeite hebben met focussen. Sommigen zitten zelfs thuis.1

“Ik ben erg moe van het ‘s nachts meten omdat ik dit twee keer per nacht moet doen, en daarnaast fulltime aan het werk ben.”2

Voor mij was dit geen verrassing omdat ik vaak last heb van hypo’s als ik op mijn werk ben. Ik vond dit altijd erg moeilijk, met name omdat ik me niet op mijn gemak voelde om mijn diabetes en hypo’s te bespreken met mijn collega’s. Dit heb ik geleerd:

Hoe informeer ik mijn collega’s dat ik diabetes heb en ik een hypo kan krijgen?

MEDTRONIC HYPHEROES SHOOT 28-9-16Zoals bij alles in het leven zijn mensen soms slecht geïnformeerd en kunnen ze soms onwetend zijn als het gaat om de gezondheid van mensen op het werk. Ten aanzien van diabetes en hypo’s is dit niet anders, maar ik heb geleerd dat als u uw diabetes niet als een probleem beschouwt de kans klein is dat uw collega’s dit wel doen.

Het is belangrijk om uw collega’s al vooraf te informeren over uw diabetes en hypoglycemie. Dit kast lastig zijn en oncomfortabel voelen omdat u mogelijk niet wilt dat iedereen weet dat u diabetes heeft, helemaal omdat we zo veel tijd kwijt zijn om diabetes niet ons leven als individuen te laten bepalen.

Het is echter essentieel dat uw collega’s leren hoe ze een hypo herkennen en behandelen als u er eentje op het werk krijgt, helemaal in een noodgeval. Door ze voor te bereiden, zorgt u ervoor dat u de benodigde ondersteuning heeft en veilig bent en u voorkomt dat ze overdreven reageren als u een hypo krijgt op het werk.

“Ik ben bang voor hypo’s op het werk omdat mijn collega’s te weinig begrip of medeleven tonen.”2

Na een hypo op het werk wilt u wellicht met uw werkgever en uw collega’s praten om uit te leggen waarom u een hypo had en dat dit gelukkig zelden voorkomt.

“Ik raak erdoor gestrest omdat ik niet wil dat mensen denken dat ik slecht functioneer op mijn werk omdat ik incompetent ben.”2

Vrij nemen van werk

Vrij nemen omdat je een hypo hebt gehad: Ziektedagen of afspraken met artsen zijn helaas onderdeel van het alledaagse leven, of u nu diabetes heeft en last heeft van hypo’s of niet.

Het wordt echter aangeraden daar waar mogelijk uw ziekenhuisafspraken op dezelfde dag in te plannen en uw werkgever hierover ruim vooraf te informeren met uitleg waarom u niet aanwezig bent.

“Het maakt me op werk volledig ineffectief. Ik schaam me als het gebeurt.”2

“Het geeft alleen maar meer stress op de werkplek.”2

Save