HYPOGLYCEMIE
EN ALCOHOL.

Alcohol remt het vermogen van de lever om glucose af te geven aan het bloed en dit is een belangrijke factor waar mensen die insuline gebruiken rekening mee moeten houden. Als de lever namelijk niet in staat is om voldoende glycogeen af te geven, kan de bloedglucose dalen en kun je een hypo krijgen.

Het is belangrijk om te beseffen dat het verstorende effect dat alcohol kan hebben op de lever meerdere uren kan aanhouden nadat je hebt gedronken. Het is noodzakelijk dit te weten omdat dit ‘s nachts tot een hypo kan leiden als je na een paar alcoholische drankjes gaat slapen zonder wat extra koolhydraten te hebben gegeten.

Hoe voorkom ik dat ik een hypo krijg na het drinken van alcohol?

Verschillende soorten alcoholische dranken, zoals bier of cider, bevatten koolhydraten. Zij kunnen er dus voor zorgen dat de bloedglucose stijgt. Dit kan vaak verwarring bij mensen veroorzaken, want zoals hierboven staat beschreven moet je voorzichtig zijn niet te veel insuline te spuiten omdat er na het drinken van alcohol een risico bestaat op een hypo.

Controleer je bloedsuiker regelmatig wanneer je drinkt, en als je insuline moet spuiten terwijl je aan het drinken bent, dan moet je bijzonder goed opletten omdat alcohol ervoor kan zorgen dat je BG (bloedglucose) daalt.

Alcohol en hypoglycemie- Samenvatting

  • Alcohol remt de afgifte van glucose door de lever
  • De bloedglucose daalt geleidelijk
  • Tegenregulering neemt af/blijft uit
  • Het verlagende effect van bloedglucose houdt enkele uren aan en hangt af van de hoeveelheid (maar dit wordt pas enkele uren later merkbaar).