HYPO
BEHANDELING.

Hoe behoud je de controle als je probeert om een hypo te voorkomen?

Veel mensen vinden het een uitdaging om de HbA1C-waarde binnen het bereik te houden zonder het risico op hypoglycemie te vergroten. Het onder controle krijgen van de bloedglucosewaarden is daarom belangrijk. Enkele manieren om dit te realiseren met zo min mogelijk risico op hypoglycemie zijn:

  • De insulineschema’s en -dosering bespreken met de zorgverlener.
  • Bloedglucosewaarden in balans houden voorafgaand aan en na het sporten.
  • Weten wanneer en hoe je moet ingrijpen door de bloedglucosewaarden gedurende de dag in de gaten te houden.
  • Inzicht hebben in trendinformatie.

Hoe behandel je een hypo?

Een mild geval van hypoglycemie kan worden behandeld door 15-20 gram snelwerkende koolhydraten te drinken of te eten, zoals glucosetabletten, snoepjes, suikerhoudende frisdrank of vruchtensap.
Sommige mensen met diabetes moeten wellicht ook 15-20 gram langzaamwerkende koolhydraten nuttigen als de volgende maaltijd nog even duurt. Na 15 tot 20 minuten moet er een bloedtest worden gedaan om te controleren of de bloedglucosewaarden zich hebben hersteld. Voor ernstige hypoglycemie kan een ambulance nodig zijn, bijvoorbeeld bij verlies van bewustzijn of als een toeval langer dan vijf minuten duurt. Ernstige hypo’s kunnen behandeld worden met glucagon als er een injectiekit met glucagon voorhanden is en deze niet over de uiterste gebruiksdatum is.

Behandel een hypo niet met chocolade of vet voedsel, omdat het vet ervoor zorgt dat het langer duurt voordat de glucose door het lichaam wordt opgenomen.

Overleg in elk geval altijd met de zorgverlener voor de juiste behandeling.

counteracting-a-hypo

Save

Save