Iemand ondersteunen om hypo’s
te voorkomen of te behandelen .

Rosie Walker (RN, BSC (Hons) en MA (Ed)

Als u een partner, familielid, vriend of kennis heeft met diabetes, dan kunt u betrokken raken bij zijn of haar diabetes. U maakt zich mogelijk zorgen over zijn of haar hypo’s en/of het risico dat hij/zij loopt; dit is een zeer specifieke en begrijpelijke zorg.1 Voor velen is het omgaan met diabetes een ‘familieaangelegenheid’. Echter soms is het spreken over of het proberen te helpen voorkomen of behandelen van hypo’s een soort strijdtoneel geworden als uw zorgen om die persoon zeurderig of te beschermend overkomen.

Wat uw situatie ook is en mocht u zich afvragen wat u kunt doen om iemand te helpen en te ondersteunen bij zijn/haar hypo’s, dan volgen hier enkele ideeën:

  • Laat hem/haar weten dat u ondersteuning wilt bieden en vraag wat hem/haar helpt in plaats van dat u aanneemt wat hij/zij nodig heeft. Zo kan het wellicht fijn gevonden worden dat u hem/haar eraan herinnert aan diens kant te staan en om over hypo’s te praten, of wellicht wil hij/zij het discreter houden en hoeft hij/zij het alleen maar te weten dat er om uw hulp gevraagd kan worden.
  • Praten over hypo’s in het algemeen is een goed idee, en helemaal als de persoon het gevoel heeft dat u te beschermend bent of te betrokken wilt raken. Het geeft u allebei de gelegenheid om uw standpunt te delen en om te beslissen wat het beste zal helpen. De persoon in kwestie realiseert zich mogelijk niet wat u ervaart bij het zien van een hypo en moet dit rustig en van een afstand uitgelegd krijgen.
  • Als u specifieke zorgen hebt, kunt u deze wellicht bespreken met andere mensen die u vertrouwt en die goed luisteren en snappen dat u niet roddelt of achter de rug om praat van uw geliefde. De tijd nemen voor uw eigen gevoelens en bedenken hoe u gaat reageren kan u helpen u persoonlijk gesteund te voelen, wat een positief effect heeft op hoe u zich voelt over uw eigen ondersteunende rol.1
  • Bied aan om mee te gaan naar doktersafspraken en vraag of het goed is dat u ter plekke vragen stelt om uw kennis te vergroten, bijvoorbeeld over oorzaken of behandelingen van hypo’s. Daarnaast kan het u helpen als u online forums of sociale media gebruikt om te bespreken hoe anderen ermee omgaan.2 Bedenk of het bijwonen van een bijeenkomst met andere partners/familieleden van mensen met diabetes u voordeel zou kunnen opleveren wanneer de plussen en minnen van leven met diabetes en hypo’s worden gedeeld.3, 4, 5
  • Bespreek vooraf hoe u hem/haar kunt helpen bij een hypo, in het bijzonder een hypo waarbij ze minder goed in staat zijn voor zichzelf te zorgen. In deze situatie weet de persoon begrijpelijkerwijze niet hoe hij/zij zich gedraagt of reageert, dus afspraken maken over wat te doen kan voor u allebei erg geruststellend zijn.
  • Zorg dat u middelen bij u heeft voor de hypo wanneer u zich in een situatie bevindt waarvan u denkt dat er een risico op een hypo bestaat, ook al heeft de persoon zelf deze middelen bij zich. Op die manier kunt u erop vertrouwen dat u indien nodig in actie kunt komen; dit kan uw angst verminderen.
  • Als het bespreken van hypo’s lastig voor u is, of als u zich zorgen maakt over de gevolgen voor de persoon met diabetes, met name als dit impact heeft op uw relatie, zoek dan professionele hulp of advies over wat u moet doen. Dit kan betekenen dat u gaat praten met uw eigen zorgverlener, bijv. uw huisarts, of misschien met een hulplijn van een landelijke diabetesorganisatie als die er is.6 Daarnaast kan relatietherapie u misschien op weg helpen.

Met dank aan: Dr. Jen Nash voor waardevolle opmerkingen

Save

Save