TIPS VOOR HET OMGAAN MET ANGSTEN
EN ZORGEN OVER HYPO’S.

Rosie Walker (professioneel zorgverlener)

Hypo’s zijn een onderdeel van het leven met diabetes en kunnen zorgen en angsten met zich meebrengen. Ze kunnen onverwacht optreden – op het werk, in de auto, tijdens een uitje naar de kroeg of het theater – en vragen om een directe behandeling. De nachten hebben een ander soort zorg, namelijk dat als u slaapt u zich mogelijk minder bewust bent van uw symptomen en minder in staat bent actie te ondernemen. Voor ouders van kinderen met diabetes kan de gedachte hieraan erg beangstigend zijn.1

Hier volgen enkele tips voor het omgaan met uw zorgen over hypo’s:

MEDTRONIC HYPHEROES SHOOT 28-9-16

  • Onthoud dat het volledig normaal is om u zorgen te maken over hypo’s en ook dat u ze zeer vervelend en ongemakkelijk vindt! U bewust zijn van uw gevoelens en ze benoemen kan op zichzelf zeer waardevol zijn, net als het afblazen van stoom wanneer de hypo’s zeer vervelend of ongemakkelijk waren!
  • Maakt u zich niet alleen zorgen, onderneem actie! Start met het bijhouden van een logboek over uw hypo’s (klik hier om Mijn hypologboek te downloaden), of als u er reeds eentje bent gestart om dit eens onder de loep te nemen. In welke situaties komen ze voor? Bent u in staat om de volgende keer uw routine of eten, activiteit of insuline te veranderen om te proberen de hypo te voorkomen? Bespreek dit ook vantevoren met uw zorgverlener. Als u geen patroon kunt zien of niet kunt bedenken wat u moet doen, zou het dan helpen om het te bespreken met iemand anders, misschien anderen met diabetes online of face-to-face? Het aanleren van ontspanningstechnieken, bijv. diepe ademhaling, mindfulness of yoga kan ook helpen om beter om te gaan met ‘het moment’.
  • Schrijf uw angsten en zorgen op. Geef elk van uw angsten en zorgen een score: bijv. 1 is laag en 5 is erg hoog. Bepaal voor elk van uw angsten en zorgen hoe deze u beïnvloeden en wat er moet gebeuren om u gerust te stellen of de zorg weg te nemen.
  • Zoek professionele hulp. Als uw angsten of zorgen voor hypo’s u bezig houden dan kan het helpen om professionele hulp te zoeken, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Bespreek deze angst ook met uw zorgverlener. Misschien heeft u handreikingen nodig om uw angsten te verminderen, wat u zal helpen er goed mee om te gaan. Er is niets mis met het zoeken naar of aanvaarden van deze hulp – in een ideale wereld zou in feite iedereen met diabetes deze hulp aangeboden moeten krijgen!2
  • Deel uw gevoelens met uw zorgverlener: Kunt u bij het volgende bezoek aan uw zorgverlener vertellen hoe hypo’s u bezig houden, kunt u er specifieke vragen over stellen of ‘angstmomenten’ bespreken die u heeft gehad? Er worden continu nieuwe producten ontwikkeld op het gebied van diabetescontrole en het doktersbezoek is een goede manier om hier informatie over te krijgen.
  • Hoe kunt u meer over uzelf ontdekken? Het kan zijn dat als u meer weet over de lichamelijke oorzaken en progressie van hypo’s en welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen bij ernstige hypo’s, dit uw zorgen en angsten kan verminderen.