Autorijden - Medtronic HYPOHEROES

Over hypo’s
en autorijden

43_perc_still_driving

Autorijden kan onder de beste omstandigheden al zeer uitdagend en stressvol zijn en wanneer u diabetes heeft, kunnen er extra uitdagingen ontstaan. Diabetes hebben betekent echter niet automatisch dat u niet kunt autorijden; hieronder volgen een aantal richtlijnen.

Volgens de richtlijnen1 moet u uw bloedsuikerwaarden controleren voordat u gaat rijden en een planning maken zodat u voldoende tijd hebt om te eten en een eventuele hypo te herstellen.

Een hypo betekent dat uw bloedsuikerwaarde te laag is (< 3,9 mmol/l of 70 mg/dl).

Checklist vóór het rijden:

  • Heb ik mijn glucose bij me?
  • Heb ik mijn glucosemeter en diabetesidentificatiekaart bij me?
  • Heb ik mijn bloedsuikerspiegel gecontroleerd?

Wat moet ik doen als mijn bloedsuikerspiegel laag is voordat ik ga autorijden?

Niet autorijden. Neem snelwerkende koolhydraten, zoals druivensuiker, limonadesiroop of frisdrank. Om de bloedglucosespiegel op peil te houden is een boterham ook aan te raden. Deze bevat namelijk traagwerkende koolhydraten.1

Hoe zit het met de wetgeving ten aanzien van diabetes en autorijden?

Als je je eerste rijbewijs wilt halen, ben je verplicht te melden dat je diabetes hebt. Als je al een rijbewijs hebt als je diabetes krijgt, is er geen wettelijke plicht om dit te melden. Dit is ook niet nodig wanneer je je bestaande rijbewijs verlengt.2

Hoelang na een hypo kan ik weer gaan autorijden?

Rijd pas verder wanneer uw BG weer tussen de 6 en 12 mmol/l is. Aangeraden wordt om ten minste 45 minuten niet te rijden nadat u hersteld bent, omdat uw reactiesnelheid lager is. U moet uw bloedsuikerspiegel altijd opnieuw meten.

Wat moet ik doen als ik een hypo krijg tijdens het autorijden?

Aangeraden wordt om de auto zo snel mogelijk stil te zetten, de sleutels uit het contact te halen om aan te tonen dat u de auto niet bestuurt en om op de passagiersstoel te gaan zitten als dit veilig is om te doen. Behandel de hypo zoals uw zorgverlener u heeft aangeraden.

Wat moet ik doen als ik een ongeluk heb gehad?

Als u een auto-ongeluk heeft gehad, ongeacht of u denkt of dit wel of niet uw schuld is, moet u uw bloedsuikerspiegel controleren om te zien of uw bloedsuikerspiegel wel of niet laag is. Als u een hypo heeft tijdens het autorijden, kan u gevaarlijk rijgedrag worden aangerekend, rijden zonder gepaste zorgvuldigheid of rijden onder invloed van een geneesmiddel (insuline of tablet voor diabetes).

Save

Save

Medtronic wil samen met jou zoveel mogelijk mensen bewust maken van de impact van hypo’s op het dagelijks leven met diabetes.

Deel daarom jouw persoonlijke ervaringen met hypo’s door deze enquête in te vullen.

Ga naar de enquête
Sluiten