Diabetes en Zwangerschap

Zwanger worden met diabetes

Voor vrouwen met diabetes type 1 en diabetes type 2 die zwanger willen worden is een goede voorbereiding onmisbaar.

Wanneer besloten wordt tot gezinsuitbreiding, is de gezondheid van het toekomstige kind de eerste zorg van een aanstaande ouder. Het onder controle houden van bloedglucosewaarden is belangrijk voor een gezonde moeder en kind. Dit kan tijdens de zwangerschap een uitdaging vormen door voortdurend veranderende behoefte aan insuline.

Lees de verhalen van andere vrouwen met type 1 diabetes en type 2 diabetes. Ontdek hoe zij hun gelukkige zwangerschap doormaakten en hun bloedglucosewaarden onder controle hebben gehouden.

CONTACTEER ONS

Verhalen van gebruikers

Diabetes en Zwangerschap

Maria Carmela, met haar pomp heeft ze sinds 2012 een betere controle

 

Zwanger worden met diabetes

Of je nu overweegt om zwanger te worden of al zwanger bent, toewijding en een zorgvuldige planning dragen bij tot een goede zwangerschap. Voor een vrouw met type 1 diabetes en type 2 zijn er extra factoren die van belang zijn voor, tijdens en na de bevalling. De combinatie ‘zwangerschap en diabetes’ betekent dat de bloedglucosewaarde stabiel moet blijven.

Toen ik met de gedachten liep zwanger te willen worden, bestond mijn behandeling al 17 jaar uit meerdere dagelijkse injecties. Om complicaties tijdens mijn zwangerschap te voorkomen, moest ik van mijn behandelaar mijn A1C-waarde verlagen en zorgen voor stabiele bloedglucosewaarden. Om dit te bereiken, adviseerde hij me te starten met een insulinepomp. Met MDI was mijn HbA1c-waarde 67 mmol/mol (8,3%), maar dankzij de pomptherapie is dit gedaald naar 46 mmol/mol (6,4%). Niet lang daarna was ik zwanger. Voor de grap zeg ik weleens dat mijn zoon een kind van mijn insulinepomp is. Ik ben heel dankbaar.

- MARIA

Diabetes type 2 en zwangerschap

Type 2 diabetes komt steeds vaker voor bij vrouwen, mede doordat vrouwen op steeds latere leeftijd zwanger worden. Aanstaande moeders met een hogere leeftijd en het kind, hebben meer kans op complicaties dan de gemiddelde zwangere vrouw en haar baby. Hoe hoger uw HbA1c ofwel hoe slechter uw glucose-regulatie is op het moment van de bevruchting, hoe meer kans op complicaties.

Diabetes type 1 en zwangerschap

Een gezonde zwangerschap en bevalling zijn met de juiste zorg en controle prima mogelijk voor vrouwen met type 1 diabetes.

Of je nu overweegt om zwanger te worden of al zwanger bent, toewijding en een zorgvuldige planning dragen bij tot een goede zwangerschap. Voor een vrouw met type 1 diabetes zijn er extra factoren die van belang zijn voor, tijdens en na de bevalling.

Een lagere (Hb)a1C-waarde helpt complicaties te verminderen

(Hb)a1c: een belangrijke maatstaf om te bekijken hoe effectief diabetes onder controle wordt gehouden. De gemiddelde bloedglucosewaarden tijdens de afgelopen 2-3 maanden wordt gebruikt om de mate van controle vast te stellen.

De bloedglucosewaarden tijdens de zwangerschap onder controle houden is een van de doelstellingen. Men streeft ernaar een goede behandeling te hebben zonder hypoglykemie. Dit kan het volgende omvatten:

  • Kleine, corrigerende bolussen gedurende de dag wanneer de waarden buiten het streefbereik vallen.
  • Nauwkeurigere insulinedoseringen voorafgaand aan maaltijden om de bloedglucosewaarden strikt onder controle te houden na de maaltijd en om aanvullende corrigerende maatregelen te voorkomen.
  • Het regelmatig controleren van bloedglucosewaarden om te bepalen welke aanpassingen in de behandeling nodig zijn.

CONTACTEER ONS

Hoe helpt de MiniMed® 640G™-insulinepomp in het dagelijks leven

De MiniMed® 640G™-insulinepomp kan helpen de streefwaarden te behouden en hypoglykemie* te verminderen. Het eenvoudig beheren van je insulinebehoefte zorgt voor een flexibelere levensstijl. De bolus wizard®-functie maakt het berekenen van de insulinehoeveelheid eenvoudiger, omdat deze de berekening uitvoert op basis van de inname van koolhydraten, de bloedglucosewaarden, de insuline-koolhydraatratio en de hoeveelheid actieve insuline in je lichaam. Dit helpt om ervoor te zorgen dat je exact de juiste hoeveelheid insuline toegediend krijgt die nodig is om je bloedglucosewaarden onder controle te houden.

De MiniMed 640G-insulinepomp heeft een veiligheidssysteem. Wanneer er iets ongewoons wordt gedetecteerd, waarschuwt de pomp je dat je direct actie moet ondernemen.

Infusiesets en zwangerschap

De MiniMed® 640G™-insulinepomp heeft infusiesets en automatische inbrengapparaten, die gebruik maken van een unieke technologie die afgestemd is op jouw lichaam en levensstijl.

Een goede behandeling is afhankelijk van een juiste omgang met de infusieset. Door de infusieset elke 2 tot 3 dagen te vervangen, kun je de efficiëntie van je behandeling optimaliseren.

   

Het diabetesverhaal van Lydia - Met haar pomp heeft ze sinds 2011 een betere controle

Het diabetesverhaal van Sabine - Met haar pomp heeft ze sinds 2010 een betere controle

Meer lezen

Gezinsplanning met diabetes

De insulinebehoefte tijdens de zwangerschap

Insulinepomp: een mogelijke oplossing

Behandeling tijdens de zwangerschap

Alle informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en is op geen enkele wijze bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De weergegeven gebruikerservaringen zijn specifiek voor een bepaalde gebruiker. Het resultaat van de behandeling kan van gebruiker tot gebruiker verschillen. Neem altijd contact op met uw arts over de diagnose en behandeling en zorg dat u het advies van uw arts begrijpt en opvolgt. Medtronic aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid voor letsel of schade van welke aard dan ook, direct of indirect veroorzaakt of waarvan beweerd wordt dat deze direct of indirect veroorzaakt wordt door de informatie op deze website. Bekijk de gebruiksinstructies van het product voor een opsomming van indicaties, contra-indicaties, voorzorgsmaatregelen, waarschuwingen en mogelijke bijwerkingen.

© 2016 Medtronic International Trading Sarl. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag worden gereproduceerd of gebruikt in enige vorm of op enige wijze zonder toestemming van Medtronic International Trading Sarl.
MiniMed,  Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite en CareLink zijn handelsmerken van Medtronic, Inc. en CONTOUR is een gedeponeerd handelsmerk van Ascensia Diabetes Care.