Diabetes en Koolhydraten tellen

Gepubliceerd op 31-07-2017 in Lifestyle Eten en drinken getagt als Insulinepomp Lifestyle

Toen ik in 1979 diabetes kreeg, moesten we natuurlijk ook al koolhydraten tellen.

Je kreeg vanuit het ziekenhuis een boekje mee met daarin de etenswaren met het aantal koolhydraten erachter vernoemd.

Ik had het geluk dat ik altijd redelijk stabiel zat met mijn suikers en niet echt flink ontregeld was of raakte. Ik wist (en dit is nog steeds zo) dat ik 1 op 10 moet aanhouden. Hier bedoel ik mee, wanneer ik 10 gram koolhydraten eet, moet ik 1 Eh bolussen.

Wat ik echter wel merkte was dat na mijn zwangerschappen alles veranderde. Voor mijn zwangerschappen reageerden mijn bloedsuikers nooit op bijvoorbeeld pasta, patat, of lasagne. Toen kon ik bijna standaard voor een avondmaaltijd 5EH bolussen. Echter na mijn zwangerschappen kon dat niet meer. Ik merkte gaandeweg dat ik reageerde op hoe eten bereid was en wat erin zat. Zo weet ik nu dat ik met bijvoorbeeld pasta de DualWave bolus-functie op mijn MiniMed insulinepomp moet gebruiken.  Als ik pasta eet, heb ik meer insuline nodig.

Als voorbeeld; we eten pasta carbonara. Normaliter voor een maaltijd heb ik 5EH insuline nodig, bij pasta is dit meer. Dit is afhankelijk van hoe hoog mijn bloedsuiker is en hoeveel actieve insuline ik nog heb. Daarom gebruik ik altijd de Boluswizard op mijn pomp. Ik vind die optie ideaal.  De Boluswizard weet hoeveel actieve insuline nog in je lichaam aanwezig is, waardoor hij nadat je het aantal koolhydraten ingeeft in de pomp, je precies weet hoeveel insuline je nodig hebt. Geeft de Boluswizard aan dat ik bijvoorbeeld 7,2 EH nodig heb, dan verdeel ik die over de tijd met de DualWave functie. Het ligt eraan hoe hoog ik zit voor het eten: zit ik normaal dan verdeel ik het 50-50%, zit ik hoog dan wordt het 70-30% en andersom wanneer ik laag zit. Gemiddeld laat ik het over 4 uur lopen, eerder deed ik dit over 3 uur, maar ik merk dat mijn waarden bij 4 uur toch stabieler blijven. Het is een beetje zoeken en uitproberen, voor eenieder zal het weer anders zijn. Overleg met je diabetesbehandelteam wat voor jou de beste oplossing is.

Wanneer ik uit eten ga, is en blijft het aantal koolhydraten en de benodigde insuline giswerk voor mij. Ik ben nooit heel precies geweest in wat waar ergens in zit en heb ook gemerkt dat je toch ergens anders op kan reageren. Dat blijft altijd moeilijk, je lichaam kan altijd anders reageren, dit zal ook te maken hebben met hoe je je voelt, stress of geen stress, inspanning of ontspanning etc. Wanneer ik uit eten ga, bolus ik vaak meerdere keren omdat ik vaak niet weet wat ik ga eten. Wanneer ik stokbrood met kruidenboter neem, bolus ik hiervoor een aantal eenheden. Krijg ik daarna bijvoorbeeld vlees en dergelijke, dan bolus ik daarvoor. Zo kijk ik gedurende de maaltijd wat ik nodig heb. Wanneer ik uit eten ga en ik eet pasta dan gebruik ik wel weer de DualWave-functie. Het gebeurt natuurlijk ook weleens dat ik moet gokken met de koolhydraten. Dit gaat meestal wel goed, soms niet, dat is dan weer een les voor de volgende keer.

De insulinepomp in combinatie met de Boluswizard heeft het leven voor mij een stuk gemakkelijker en stabieler gemaakt. Ik kan beter reageren op wat ik eet en rekening houden met eten en activiteiten.

Disclaimer:
De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële positie of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntgetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.