Skip to main content

Zwangerschap & diabetes - een moeder met diabetes type 1

« WeCare Blog | April 4, 2019 |
Lifestyle
Zwangerschap & diabetes - een moeder met diabetes type 1

Sinds mijn 14e heb ik diabetes type 1. Totdat ik zwanger werd is het mij gelukt om mijn bloedsuikerwaarden relatief goed onder controle te houden door insuline te spuiten. Veranderende hormonen en een voortdurende behoefte aan meer insuline, kunnen van het onder controle houden van de bloedsuikerwaarden een voltijdbaan maken.

Veel schommelingen in mijn glucosewaarden 

Mijn eerste zwangerschap – ik was toen 36 jaar oud – begon uitstekend met een goede HbA1c-waarde. Ik moest het goed onder controle houden, wat resulteerde in veel meer hypo's, gevolgd door hoge bloedsuikerwaarden door overbehandelde hypo's. Mijn HbA1c-waarde bleef relatief goed, maar mijn bloedsuikerwaarden schommelden veel en mijn vingers voelden door al het prikken aan als een zeef. Pas in mijn derde trimester steeg mijn bloeddruk en kreeg ik de diagnose zwangerschapsvergiftiging. In het ziekenhuis werd mijn insuline door meerdere verpleegsters met een moeilijk te volgen logboek bijgehouden. Vanzelfsprekend fluctueerden mijn bloedsuikerwaarden enorm en voelde ik mij vrij ellendig, wetende dat deze situatie alles behalve ideaal was voor de baby. Na 34 weken werd de baby via een spoedkeizersnee gehaald. Onze pasgeboren dochter Ellie (nu drie jaar oud) werd met spoed aan de beademing gelegd en vervolgens naar de neonatale intensive care gebracht. Haar bloedsuikerwaarden hadden een paar dagen nodig om te normaliseren en ze werd met een sonde gevoed totdat ze sterk genoeg was om borstvoeding te krijgen. Ellie lag 12 dagen op de neonatale intensive care en ik was alleen bij haar voor korte voedingen. De nachten moesten we apart van elkaar doorbrengen en dat vond ik emotioneel erg zwaar.

Te hoge glucosewaarden

Mijn tweede zwangerschap (toen ik 39 was) begon daarentegen met een hoge HbA1c-waarde van 8,4. Het was een geplande zwangerschap, maar ik had door de zorg voor een peuter weinig tijd en ik vond het lastig om mijn diabetes goed onder controle te houden. Mijn huisarts verwees mij naar een verloskundige. De prioriteit lag bij het onder controle krijgen van mijn bloedsuikerwaarden, dus verwees ze mij door naar Amanda Bartlett, een diabetesarts gespecialiseerd in insulinepompen en continue glucosemonitoring (CGM). Ik realiseerde mij dat ik begeleiding en hulp nodig had tijdens mijn zwangerschap om mijn baby een zo goed mogelijke start te geven. Dus besloot ik een continue bloedglucosemeter te gaan gebruiken om zoveel mogelijk gegevens over mijn bloedsuikerwaarden te verzamelen. Na een aantal sessies om de pomp te leren gebruiken, ben ik met 14 weken zwangerschap de MiniMed® 640G-pomp met CGM gaan gebruiken. Hierdoor kregen mijn zorgverlener en ikzelf veel inzicht in hoe mijn bloedsuikerwaarden zich gedroegen, vooral 's nachts. Vóór de overstap werd ik 's nachts niet meer wakker als ik een hypo had.

Zwangerschap & insulinepomp

De insulinepomp was zo ingesteld dat ik nog voor een hypo een waarschuwing kreeg, zodat mijn bloedsuikerwaarden de hele tijd binnen de juiste marge zouden blijven. Hoewel het alarm soms vervelend kon zijn, zorgde het er ook voor dat ik mijn bloedsuikerwaarden onder controle kon houden. Vervolgens hebben we met behulp van de SmartGuard®-technologie de hypo-stop op de insulinepomp geactiveerd, zodat de pomp de toevoer van insuline automatisch stopzette voordat de hypo zou plaatsvinden. Voor mij was dit ideaal. Inmiddels geeft het mij ook veel rust tijdens de zorg voor mijn 3-jarige peuter en mijn 9 maanden oude baby.

Met de insulinepomp is het alsof ik de hele tijd door een persoonlijk diabetesteam wordt bijgestaan. Toen de hoeveelheid insuline na een paar weken goed was afgesteld, ging mijn HbA1c-waarde van ruim 8 naar 6. Een verbazingwekkend resultaat als je bedenkt dat ik al 26 jaar diabetes type 1 heb.

Zonder de insulinepomp en de CGM kon ik mijn diabetes niet zo goed onder controle houden. Dankzij de pomp, de CGM en mijn verbazingwekkend goede HbA1c-waarde in het laatste trimester van mijn zwangerschap, werd onze dochter Lola zonder complicaties geboren. Haar bloedsuikerwaarden stabiliseerden zich binnen een paar uur. In plaats van een paar dagen op de neonatale intensive care, was ze vanaf de eerste nacht bij mij in mijn ziekenhuiskamer en kreeg ze binnen 15 minuten na haar geboorte al borstvoeding. Het was een enorm verschil met mijn eerste zwangerschap.

Amanda Bartlett gaf mij veel vertrouwen in het gebruik van de insulinepomp. Het alarm dat wordt geactiveerd door de CGM betekende dat ik, ongeacht hoe druk of afgeleid ik was, altijd wist hoe mijn bloedsuikerwaarden ervoor stonden. Het gaf mij veel rust en de overtuiging dat ik mijn baby op deze manier op een goede manier ter wereld kon brengen en een goede start in het leven kon geven.

Uiteindelijk vond ik dat mijn zwangerschap een behoorlijk succes was en dat allemaal dankzij de CGM. Het zorgde ervoor dat mijn bloedsuikerwaarden altijd binnen de marge bleven.

De CGM is fantastisch en komt de HbA1c-waarden alleen maar ten goede. Tijdens goede en slechte periodes van mijn diabetes, heb ik veel last gehad van vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het voelt zo goed om een ​​insulinepomp te hebben en te merken dat mijn gezondheid zoveel beter is nu. Ik heb zoveel meer energie. Kwaliteit van leven is voor mij enorm belangrijk. Ik wil mij zo goed mogelijk voelen, vooral voor mijn gezin.

pregnancy

Stephanie - Heeft diabetes type 1
Stephanie kreeg op 14-jarige leeftijd de diagnose diabetes type 1 en kon haar diabetes totdat ze zwanger werd goed onder controle houden door insuline te spuiten. Nu ze een insulinepomp en CGM   gebruikt, voelt Stephanie zich gezond en energiek.

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële positie of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntengetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.