Skip to main content

Weten uw vrienden wat diabetes is?

« WeCare Blog | October 28, 2019 |
Lifestyle
 banner-blog12

Het is nog niet best gesteld met de kennis van Nederland over diabetes type 1. Maar het gaat langzaam de goede kant op. Uit onderzoek1 dat Medtronic in 2018 liet uitvoeren bleek nog dat zo'n 80% van de Nederlanders niet weet wat diabetes type 1 precies inhoudt. Om daar iets aan te doen volgde een grote landelijke campagne: Type 1, daar kun je niet omheen. De campagne bereikte zo'n 8 miljoen Nederlanders. Onlangs maakte het Diabetes Fonds de nieuwste cijfers openbaar. Het percentage Nederlanders dat niet weet wat diabetes inhoudt, bedraagt anno april 2019 67%. Een percentage dat nog altijd zorgelijk stemt, maar waar beweging in lijkt te zijn gekomen.

ONBEGRIP EN MISVERSTANDEN OVER DIABETES 

Mensen met diabetes type 1, of ouders van kinderen die ermee te maken hebben, ervaren dagelijks de last van deze intensieve aandoening. "Diabetes betekent: heel hard werken", zegt Wietske Wits bij wie diabetes zich op haar vijfde openbaarde. "Het houdt je letterlijk dag en nacht bezig, en je kunt er inderdaad letterlijk geen moment van de dag even omheen." Behalve de onbekendheid met diabetes type 1 in hun omgeving, ervaren patiënten veel misverstanden. "Het is ongelooflijk hoe vaak mensen nog denken dat ik er nog wel een keer vanaf kom, of dat het leefstijl gerelateerd is. Ik vind dat elke keer weer confronterend."

Bekijk hier het filmpje van een steekproef op straat over: 
Wat weet u van diabetes type 1?

Wietske Wits merkt de verbetering in bekendheid van diabetes maar mondjesmaat. "Ik hoop dat er nog veel meer aandacht komt voor diabetes. Ik kom door mijn werk dagelijks in contact met lotgenoten, en het zou voor ons een stuk makkelijker zijn als er meer begrip is als je bijvoorbeeld iets moet eten tijdens een vergadering, of je alleen gapend de dag doorkomt omdat je kind drie keer een hypo had die nacht." Wietske is zelf in een iets rustiger vaarwater gekomen nu ze gewend is aan de nieuwste technologie die ze nu bij zich draagt. "Het systeem dat ik nu heb is redelijk hightech en veeleisend. Het houdt constant mijn bloedsuikerwaarde in de gaten, en geeft dan aan of ik iets moet doen. Daar moet ik dan ook naar handelen, met als gevolg dat mijn waardes nu heel stabiel zijn. Ik voel me dus ook goed en heb meer vertrouwen. Diabetes blijft nog steeds heel hard werken, maar dat harde werken wordt nu gelukkig ook echt beloond."

Marleen maakt gebruik van de nieuwste innovatie het MiniMed 670G-systeem. Marleen is zelf in een iets stabielere fase gekomen nu ze gewend is aan de nieuwste technologie die ze nu bij zich draagt.

“Voordat ik een insulinepomp en sensor had, reed ik bijvoorbeeld geen auto, dus je wereld is veel kleiner. Nu heb ik die vrijheid weer dankzij het MiniMed 670G-systeem. Dat zorgt ervoor dat ik kan gaan en staan waar ik wil, zonder dat ik bang hoef te zijn dat het niet goed gaat.”

Bekijk de gebruiksinstructies van het product voor een opsomming van de indicaties, contra-indicaties, voorzorgsmaatregelen, waarschuwingen en mogelijke bijwerkingen. Voor meer informatie kijk op www.medtronic-diabetes.nl) of bel ons op 0800 – 3422338.

REFERENTIES 

1Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van daarkunjenietomheen.nl door Mediaxplain* Research, onder een representatieve Nederlandse populatie (18+ jaar), n=1000. De onderzoeksperiode was oktober 2018 en is uitgevoerd volgens de ESOMAR-richtlijnen.