Skip to main content

Weer vergeten mijn infusieset op tijd te vervangen!

« WeCare Blog | Februari 8, 2016 |
Producten Tips
shutterstock_204897127_infusion_set_change_it_nl

Ik ben een professionele uitgever van diabetesgerelateerde content en heb zelf diabetes type 1, dus ik volg al het diabetesnieuws en ik lees samenvattingen van de meeste wetenschappelijke artikelen. Ik doe dit niet alleen voor mijn werk, maar ook om beter inzicht te krijgen in het beheer van mijn eigen diabetes. Daarom weet ik dat ‘de wetenschappelijke artikelen’ hebben laten zien dat de absorptie van insuline na drie dagen verandert. In de praktijk betekent dit dat je insulinegevoeligheid daalt op de injectieplaats en dat je meer insuline nodig hebt om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Maar hoewel ik me bewust was van het wetenschappelijk bewijs, wisselde ik mijn katheter alleen als ik een nieuw reservoir installeerde. En aangezien mijn reservoir niet altijd leeg was op de derde dag had ik soms wat tijd over voordat ik mijn reservoir en infusieset verving. Ik durf te wedden dat veel van jullie dat ook doen?

Een heldhaftige fietstocht voor mensen met diabetes

Tijdens de mHealth tour in 2013 – een heldhaftige fietstocht voor mensen met diabetes – had ik een aantal problemen waardoor mijn ‘slechte gewoonte’ om mijn infusieset niet op tijd te wisselen voorgoed veranderde. Deze veeleisende fietstocht van Brussel naar Barcelona was 2100 kilometer lang met meer dan 33.000 meter klimmen. Het was bijna als de Tour de France: 13 dagen ‘op je fiets leven’; op een dun racezadel zitten en tot tien uur per dag op de pedalen trappen. Hoewel ik gewend was aan lange fietstochten van één dag, diabetes managen tijdens een tocht als deze is zeker weten veel moeilijker. 

Mijn basale snelheid daalde naar slechts 10% op dag 3

Ik begon op dag één met een nieuw reservoir in mijn pomp en ik verlaagde mijn basale snelheid naar ongeveer 40%. Dat werkt meestal zonder problemen tijdens een dagrit. Op een hele kleine daling na – op tijd waargenomen door de sensor, dus het was geen echte hypo – waren er die dag geen problemen. Maar omdat ik meerdere dagen achter elkaar aan het fietsen was, begon mijn insulinegevoeligheid al gauw toe te nemen. Dus toen ik de tweede dag met 40% begon was het toch te veel basale insuline. Mijn eerste hypo vond plaats: met elke trap daalde mijn bloedsuikerspiegel een stukje verder. Niet alleen had ik een gel met 75 gram snelwerkende koolhydraten nodig om bij te komen van de hypo, maar ik moest ook mijn basale snelheid bijstellen naar 25% om die dag stabiele bloedglucosewaarden te krijgen. De volgende dag anticipeerde ik dit en begon ik met een basale snelheid van slechts 10%. Het ging perfect. Helemaal geen hypo's.

Moeite met het beheer van mijn diabetes op dag 4

Op dag vier veranderde de situatie dramatisch. Ik begon met een basale snelheid van 10% en mijn bloedsuikerspiegel ging meteen omhoog. Het maakte niet uit hoe hard ik trapte, de toegediende insuline werkte niet meer. Een basale snelheid van 10% was niet genoeg meer voor stabiele bloedglucosewaarden. Zelfs een extra bolus hielp niet om het omlaag te krijgen. Het bleef maar omhoog gaan. Pas nadat ik mijn basale snelheid op 25% afstemde, kreeg ik er weer controle over. De volgende dag gingen mijn waarden nog verder omhoog. Ik had een tijdelijke basale snelheid van 40% nodig om er weer redelijke controle over te krijgen.

Het vervangen van mijn infusieset was de oplossing

Wat was hier aan de hand……? Waarom had ik zoveel meer insuline nodig dan de dagen ervoor? Wat ging er mis? Toen had ik het door…. ik moest mijn infusieset vervangen! Zou dit de reden kunnen zijn? Normaal gesproken zou ik mijn reservoir allang verwisseld hebben. En daarmee dus ook mijn infusieset. Ik had de laatste dagen zo weinig insuline gebruikt dat het reservoir nog halfvol was. Ik veranderde gauw mijn reservoir en deed er een nieuwe Silhouette in. Gedurende die avond begon de insuline al beter te werken en de volgende dag was alles weer zoals het hoorde. Op dag zes had ik een tijdelijke basale snelheid van slechts 10% nodig om de situatie weer volledig onder controle te hebben. Ik voelde me zo dom. Hoewel ik wist dat ik elke drie dagen mijn infusieset en reservoir moest vervangen, deed ik dat niet altijd. Maar de problemen tijdens deze tocht maakten me duidelijk dat ik elke drie dagen moet wisselen om zo goed mogelijk de situatie de baas te blijven.

Tip: Als u geen insuline wilt verspillen, kunt u uw reservoir vullen met de hoeveelheid insuline die u nodig heeft voor drie dagen. Maar als u dit doet, houdt dan wel rekening met de insuline die u nodig heeft om de slangetjes en canule the ontluchten.

Hier zijn wat indicaties:

SOORT CANULEVULHOEVEELHEID
Staal (sure-T)0,0 units
6 mm plastic (Quick-set en Mio)0,3 units
9 mm plastic (Quick-set en Mio)0,5 units
13 mm plastic (Silhouette)0,7 units
17 mm plastic (Silhouette)0,7 units

Wilt u uw eigen tips delen? Dan horen we die graag van u. Neem gerust contact met ons op

Disclaimer: De weergegeven gebruikerservaringen zijn specifiek voor een bepaalde gebruiker. Het resultaat van de behandeling kan van gebruiker tot gebruiker verschillen. Neem altijd contact op met uw arts over de diagnose en behandeling en zorg dat u het advies van uw arts begrijpt en opvolgt. Medtronic aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid voor letsel of schade van welke aard dan ook, direct of indirect veroorzaakt of waarvan beweerd wordt dat deze direct of indirect veroorzaakt wordt door de informatie op deze website.