Skip to main content

“We zien Jitze als een gezond ventje” | Interview met Karina, moeder van Jitze

« WeCare Blog | Juli 31, 2017 |
Lifestyle
 jitze

Jitze was 2 jaar en 3 maanden toen bij hem type 1 diabetes werd vastgesteld. “Hij dronk water letterlijk met de kraan open,” vertelt zijn moeder Karina. “Omdat zo’n kleintje zelf slecht aan kan geven hoe het met hem gaat, ben je continu alert op waarschuwingssignalen. Nu hij een insulinepomp met sensor gebruikt, hebben we als gezin allemaal meer rust. Je ziet zijn glucosewaarden continu en daarom zijn we beter in staat om hem te helpen als hij een hypo heeft.”

“In het begin hadden wij als ouders er meer moeite mee dan hijzelf. Een pomp is toch iets dat hij 24 uur per dag, 7 dagen per week bij zich draagt, in een zakje op zijn rug, met een infuusset op zijn ene bil en een glucosesensor op de andere. Maar toen we zagen hoe hij na 2 dagen alweer vrolijk rondrende en wij meer inzicht hadden in zijn hypers en hypo’s, waren we gerustgesteld. We werden ook steeds handiger in het bedienen van de pomp. Zo maken we veel gebruik van de Boluswizard om de juiste hoeveelheid insuline toe te kunnen dienen. Hij geniet ervan dat hij gewoon met ons mee kan eten. We zien dat zijn waarden veel stabieler zijn, omdat we nauwkeurig de insulinedosis op zijn dagelijkse behoeftes kunnen aanpassen.”

“We zien Jitze eigenlijk ook als een gezond ventje, omdat we zo gewend zijn aan de hulpmiddelen die hem een zo stabiel mogelijk leven geven. Helaas is het voor de omgeving vaak lastiger om met die techniek om te gaan. Er komen handelingen bij kijken die een oma of oppas niet durven uit te voeren, terwijl anderen daar niet de verantwoordelijkheid voor willen nemen. Opeens is hij dan weer een jongetje met diabetes. Hoewel Jitze uiteindelijk steeds meer zelf kan doen, zou het mooi zijn als de pomp met sensor steeds meer van het werk kan overnemen. Het doet ons veel goed, te weten dat de techniek nog geavanceerder wordt en er stappen worden gezet in de richting van een kunstmatige alvleesklier.”

Disclaimer:
De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële positie of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntgetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.