Skip to main content

Wat is de beste diabetestherapie voor u?

« WeCare Blog | November 11, 2020 |
Lifestyle
pompvspen

Diabetes heeft veel impact op uw leven en de mensen om u heen. Het is belangrijk dat u de therapie kiest die het best bij u past bij uw leef- en eetpatroon en waar u zich fijn bij voelt.

Bekijk de informatieavond van JDRF over pen- en pomptherapie met persoonlijke ervaringen.

MAAR WAT IS DE BESTE DIABETESTHERAPIE VOOR U?

Insulinepentherapie. Wat is het?

Met insulinepentherapie spuit u gemiddeld 4 keer per dag insuline onder de huid met behulp van een insulinepen. De insulinepen draagt u altijd en overal bij zich zodat u indien nodig insuline kunt spuiten. 

Het toedienen van insuline via de insulinepen is niet altijd even nauwkeurig. De insuline kan niet in kleine afgiftes toegediend worden. De pen levert vaste hoeveelheden af waardoor u minder flexibel bent. Dat kan als effect hebben dat u bloedglucosewaarde geregeld schommelingen laat zien en dit heeft weer effect op uw dagelijkse leven. Elke dag is namelijk de insulinebehoefte weer anders en dat vraagt om steeds een andere op u afgestemde insulinedosering.

"De pen is decreet en ik heb geen kasje aan mijn lijf. Ik kan wel geen kleine hoeveelheden insuline toedienen, waardoor ik iets minder vrijheid heb. Ik eet vaak dezelfde dingen." – Ervaringsdeskundige

 

Insulinepomptherapie

Via insulinepomptherapie wordt de insulineafgifte afgestemd op uw behoefte en leefstijl. De hoeveelheid insuline is nauwkeurig. Er wordt rekening gehouden met de insuline die nog actief is op dat moment, zodat u veel minder kans heeft op een hypo. Dit zorgt voor meer stabiele bloedglucosewaarde, een beter kwaliteit van leven en minder kans op complicaties. De insulinesetjes die zorgen dat de insuline in uw huid wordt gebracht, moet u eenmaal in de 2 tot 3 dagen vervangen. Dit zorgt voor veel minder prikmomenten op een dag. Ook rouleert u met uw injectieplaatsen, waardoor u minder kans heeft om spuitplekken (verdikkingen onder de huid door voortdurend insuline op dezelfde plek in te brengen) te ontwikkelen.

"Met de pomp hoef je geen bloedsuikerwaardes meer noteren in een boekje, maar gewoon de gegevens uploaden zodat de DVK mee kan kijken. Nooit meer uitrekenen hoeveel insuline je moet spuiten, maar heel simpel het aantal koolhydraten invoeren op je pomp. Bij een te hoge bloedsuiker niet meer zelf bepalen hoeveel extra insuline je moet toedienen, de boluswizard berekent het voor je aan de hand van de ingestelde grenswaardes." – Ervaringsdeskundige

 

De insulinepomp heeft u altijd bij u, waardoor u niet voor verassingen komt te staan als u een keer onverwachts iets wilt gaan eten. U heeft meer gemak en flexibiliteit.

Misschien denkt u maar hoe moet dat dan bijvoorbeeld met zwemmen, sporten en douchen. De pomp is waterdicht dus u kunt de pomp aangekoppeld laten, maar als u dat wilt, kunt u de pomp ook afkoppelen en kunt u deze activiteiten zonder pomp verrichten.

Ook met slapen hebben wij de ervaring dat daar geen last bij wordt ondervonden.

Bij dit alles wordt u natuurlijk optimaal begeleid door uw diabetesteam en natuurlijk kunt u voor technische vragen altijd contact opnemen met Medtronic. Daar staan expert voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Mocht u denken dit lijkt me wel wat en er meer over willen weten neem dan contact op met 0800 342 23 38.