Skip to main content

Haal jij alles uit je pomp? Over de SquareWave en DualWave bolus

« WeCare Blog | Mei 31, 2017 |
Lifestyle Tips
haal-jij-alles-uit

Je kunt dan de SquareWave bolus op je insulinepomp gebruiken om de bolus als het ware uit te smeren over langere tijd. Hierdoor komt de insuline wellicht beter beschikbaar op het moment dat je die nodig hebt. 

Over de SquareWave bolus

Een Square Wave-bolus is een bolus die gelijkmatig verdeeld over een bepaalde periode (30 minuten tot 8 uur) wordt toegediend. Omdat een Square Wave-bolus over een langere tijd wordt afgegeven, komt de insuline wellicht beter beschikbaar op het moment dat je die nodig hebt.

Bijvoorbeeld:

  • Als je last hebt van spijsverteringsproblemen door een vertraagde maaglediging (gastroparese) of bij vetrijke maaltijden.
  • Bij het eten van snacks gedurende langere tijd.
  • Als je bloedglucosewaarde bij een Normale bolus te snel daalt.

Overleg met je diabetesbehandelteam of dit een goede oplossing is voor jou. Kijk op bladzijde 79 van de MiniMed 640G gebruiksaanwijzing of bladzijde 101 van de MiniMed Veo gebruiksaanwijzing voor instructies.

 

Over de Dual Wave bolus 

De functie Dual Wave dient onmiddellijke én over een langere periode insuline toe. De Dual Wave-bolus is een combinatie van een onmiddellijk werkende Normale bolus, gevolgd door een Square Wave-bolus. Een Dual Wave-bolus kan van pas komen in de volgende situaties:

  • Wanneer je voorafgaand aan een maaltijd een verhoogde bloedglucosespiegel moet corrigeren, en tegelijkertijd ook een vertraagde bolus moet toedienen voor voedsel dat langzaam verteerd wordt.
  • Wanneer je maaltijden eet met gemengde voedingsmiddelen, zoals koolhydraten, vet en eiwitten, die in verschillend tempo worden verteerd.

Overleg met je diabetesbehandelteam of dit een goede oplossing is voor jou. Kijk op bladzijde 83 van de MiniMed 640G gebruiksaanwijzing of bladzijde 101 van de MiniMed Veo gebruiksaanwijzing voor instructies.

 

https://www.medtronic-diabetes.nl/klantenservice/educatie/educatie