Skip to main content

Goede voornemen: grenzen verleggen in 2020

« WeCare Blog | Januari 21, 2020 |
Lifestyle
2020-insulinepomp-blog

“2020 wordt voor mij een bijzonder jaar. Vanaf 15 juni ga ik voor het eerst met een groep mensen met diabetes een zesdaagse wandeltocht naar Santiago de Compostella lopen, de Challenge WeHike2ChangeDiabetes 2020 van de Bas van de Goor foundation. We lopen etappes van 23 tot zelfs meer dan 30 km per dag. Dit op alles behalve vlak terrein. Het leek mij altijd al mooi om deze pelgrimstocht te maken. Ik sport twee à drie keer per week in de sportschool (Zumba en spinning); in vakanties fiets ik meestal en soms maak ik een wandeltocht. Maar deze inspanning van de Challenge ligt nu zeker nog buiten mijn comfortzone.

Goed voornemen

Mijn voornemen voor 2020 is om deze tocht te volbrengen. Daarvoor volg ik nu het trainingsschema van de foundation met twee wekelijkse wandelingen. Vanaf 9 februari gaan we ook één keer per maand met de groep trainen. In februari starten we op de heideheuvels bij de Posbank. Ik heb erg veel zin om deze uitdaging samen aan te gaan. Sporten met diabetes vraagt een extra inspanning, dat schept een band. Daarnaast zullen we vast meer diabeteservaringen delen. Tijdens de hike wil ik mijn grenzen verkennen en ontdekken wat ik samen met mijn MiniMed 670G-insulinepomp en de Guardian Link 3-sensor (CGM) aankan.

Het afgelopen jaar heb ik geleerd om deze insulinepomp van Medtronic steeds beter te benutten, ook voor mijn sport. In deze blog deel ik graag ervaringen en tips.
Mijn belangrijkste advies is om te bewegen of sporten, juist met diabetes. Op korte termijn neemt de insulinegevoeligheid toe en krijg je stabielere bloedglucosewaarden, waardoor je je beter voelt.  En op lange termijn helpt het nare complicaties te voorkomen.

Mijn 670G maakt het mij gemakkelijker om te sporten, doordat hij insuline op maat afgeeft. Ik heb de pomp continu in de automodus staan. Ook eet ik altijd anderhalf tot twee uur voor het sporten, zodat er niet meer al te veel werkzame insuline, van de bolus, in mijn lijf zit. Soms zet ik de pomp van tevoren een poosje op stop. Voor mij is verder een op de insulinepomp ingestelde streefwaarde van 8,3 ideaal. Daarmee kan mijn lichaam de inspanning goed opvangen en voorkom ik doorgaans een hypo. Ik ben nu meerdere uren aaneengesloten actief. Dat is nog even puzzelen. Mijn tip is om goed uit te zoeken wat voor jou werkt om stabiele waarden te houden. Ik durf in ieder geval wel blind op de 670G en de Guardian Link 3-sensor te vertrouwen. Dat is ook nodig voor een optimale werking. Hoe minder ik ingrijp, hoe nauwkeuriger het systeem werkt.

De feestdagen: eten en diabetes

Voorheen schommelden mijn bloedglucosewaarden altijd wat meer tijdens kerst en oud en nieuw. Maar met de 670G, lekker eten, optreden met een projectkoor, voldoende (nacht)rust en regelmatig bewegen lukte het nu voor het eerst om tijdens de feestdagen mijn Time in Range (tijd binnen het streefbereik) te verbeteren en pieken te voorkomen. Bij mijn laatste upload in CareLink, het uitleesprogramma van de 670G, zat ik 90% van de tijd tussen de 3,9 en 10 mmol. En dat terwijl ik zelfs had meegedaan aan twee spinningmarathons ten bate van de sponsorwerving voor WeHike2ChangeDiabetes en flink had gewandeld.

ADA

3 tips van Ada

  1. Omdat mijn bloedglucosewaarden snel dalen en lang laag blijven tijdens duursporten, zet ik dan ook nog de actieve insulinetijd op de pomp op 3 uur in plaats van 2 uur (hier staat hij  normaal bij mij op). Zo blijven mijn waarden stabieler. Stem zo’n aanpassing wel even af met je zorgverlener. En zet de stand na het sporten weer terug.
  2. Wanneer je iedere zeven dagen een nieuwe sensor plaatst, moet je deze eerst kalibreren (ijken). Doe dat op het moment dat de pomp dat vraagt. Als je dat de eerste twee keer op een eerder moment of vaker doet, reset de pomp de tijd tot de volgende kalibratie. Ik merk ook dat de sensor nauwkeuriger werkt naarmate ik zelf minder vaak iets invoer.
  3. Nog één laatste praktische tip. Als je flink transpireert tijdens het sporten, laten de pleisters van de sensor soms los. Dat kun je voorkomen door een skintac wipe te gebruiken voordat je de pleister plakt.

Toen ik 38 jaar geleden diabetes type 1 kreeg, moest ik alles zelf uitvinden over sporten met diabetes. Je kon je bloedglucosewaarde niet zo goed monitoren als tegenwoordig en de diabetesverpleegkundige was nog niet uitgevonden. Nu zijn er zoveel mogelijkheden en hulpmiddelen om je diabetes te managen en verantwoord te sporten. Gelukkig maar. Met de WeHike2ChangeDiabetes sponsoren we daarom ook sportieve activiteiten en sportkampen voor kinderen met diabetes en familieweekenden.

Ik wens iedereen een sportief en gezond 2020!”

Wilt u Ada sponsoren voor WeHike2ChangeDiabetes 2020? Kijk op de website van Bas van de Goor.

 

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële positie of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntengetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en/of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.