Skip to main content

Dromen najagen ondanks mijn diabetes

« WeCare Blog | Februari 27, 2018 |
Lifestyle Producten
blogreizen2

Al van jongs af aan keek ik met verwondering naar Bear Grylls. Met slechts een rugzak trok hij de jungle in. Onder een dak van bladeren bracht hij de nacht door tussen de wilde dieren. Dat leek mij onmogelijk met mijn diabetes. Ik spoot vier keer per dag insuline, mijn lichaam reageerde slecht op de signalen van lage en hoge bloedsuikers. Samen met alle andere beren op de weg, bleef ik veilig thuis. 

Diabetes en reizen

Na mijn afstuderen heb ik voor het eerst al mijn angsten over boord gegooid en ben ik naar Costa Rica gegaan. Sindsdien ben ik verslaafd aan reizen. Een paar keer per jaar moet ik eruit om mijn grenzen te ontdekken. Zo ben ik onder andere in mijn eentje met de trein door Scandinavië getrokken, met een groep 6 weken door Afrika gereisd en met mijn paard heb ik trektochtjes in de buurt gemaakt.

Mijn eerste reizen waren uiteraard erg spannend. Alleen in een vreemd land met mijn onvoorspelbare diabetes. Ik heb geen talenknobbel van huis uit meegekregen, dus zocht ik van tevoren op hoe ik “ik heb diabetes” in een plaatselijke taal moest zeggen. Met mijn handbagage volgestopt met een dubbele lading aan insuline, spuiten, bloedsuikermeters, naalden, stripjes, lancetten, koeken en Dextro trok ik de weide wereld in. Mijn ‘angst-knop’ uit en mijn ‘ontdek-knop’ aan!

In Costa Rica werd ik eruit gepikt om onder het oog van gewapende beveiligers mijn hele bagage te tonen. Bij een overstap op het vliegveld van Egypte werd ik aan een spervuur van onderheven. Op de Afrikaanse Savanne kreeg ik een standje toen ik oog in oog stond met een olifant en een Dextro-tablet wou nemen en op Schiphol moest ik de metalen op mijn lijf showen achter een te klein pasgordijn. Ik kan er achteraf zeker om lachen. 

Vrijheid: De insulinepomp met sensoren als wapen tegen hypo unawareness

Eind 2016 ben ik overgestapt op het gebruik van de Medtronic 640G insulinepomp. Vanwege mijn hypo unawareness ben ik daarnaast gebruik gaan maken van de Guardian Connect voor Continue Glucose Monitoring(CGM). Door mijn Hypo unawarenness voel ik hypo’s niet meer aankomen. De Guardian connect is verbonden met mijn insulinepomp en kan daardoor mijn pomp laten stoppen met insuline afgeven als mijn bloedsuiker laag is of té snel daalt. Dit voorkomt hypo’s en geeft me meer vrijheid. Vanaf toen heb ik gekozen om mijn dromen niet meer uit te stellen. Ik heb mezelf getrakteerd op een reis naar Roemenië en een tattoo met “Diabetic” op mijn pols. Ik verwacht dat ze zelfs in Egypte dat zullen begrijpen!

Disclaimer: De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële positie of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntgetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.