Skip to main content

De scholen zijn weer begonnen

« WeCare Blog | Februari 8, 2016 |
Tips
shutterstock_207418525_back_to_school_uk-nl-es-at-fi-it

Educatie – Probeer een bijeenkomst op de school te organiseren met alle leerkrachten en onderwijsassistenten die betrokken zijn bij de zorg voor uw kind. Misschien kunt u uw diabetesverpleegkundige uitnodigen zodat hij of zij de onderwijs- en zorgplannen van de MiniMed Veo of MiniMed 640G met de school kan doornemen. 

Maak een zorgplan – Werk samen met uw diabetesverpleegkundige om een zorgplan voor uw kind op te stellen met al zijn/haar behoeften, inclusief advies over wat te doen als uw kind een hypo of hyper heeft en als er een noodgeval is. Schrijf hierin ook alle contactgegevens voor noodgevallen op. Bespreek het zorgplan met de school.

Geef informatie – Deel gegevens zoals het bloedtestschema van uw kind, algemene informatie over de insulinepomp en dingen die voor kunnen komen als uw kind de pomp gebruikt. NB: U kunt de school een handleiding voor de MiniMed VEO of 640G geven en stapsgewijze instructies voor het testen en gebruik van de pomp.

U kunt ook een actieplan opstellen voor wat er moet gebeuren als de canule eruit valt.

Vergeet het voorraadje niet – Stel een lijst op met alle spullen die uw kind nodig heeft (een simpele controlelijst). NB: wij hebben onze lijst gelamineerd en gezorgd dat er kopieën zijn in het leslokaal en in het kantoor. We hebben de school ook twee dozen gegeven met daarin alle spullen die onze zoon nodig kan hebben. Sommige dingen die u misschien naar de school van uw kind kunt sturen zijn o.a.:

  • Teststrips x 2 dozen
  • Ketonenteststrips x 2 dozen
  • Lancetapparaat en lancetten
  • Batterijen voor pomp en bloedglucosemeter
  • Hypo behandeling – glucosetabletten, energiedrankje, etc. 
  • Infusiesets (in voorkomend geval)
  • Reservoirs (in voorkomend geval)
  • Pen, naalden en insulinepatronen (in voorkomend geval, in geval van defecte pomp)
  • Glucagon Emergency Kit (in voorkomend geval, controleer houdbaarheidsdatum regelmatig)

Thuis/school contactboek – Houd contact met de school via een contactboek.

Top tip: wij schrijven alle details op over hypo’s of hypers die thuis zijn voorgekomen die misschien een effect kunnen hebben op school en andere belangrijke gegevens zoals ziekenhuisafspraken. De school schrijft alle bloedsuikerspiegelwaarden op, hoe laat ze deze meten (pauze, lunch en elke andere tijd als het symptomatisch is), de hoeveelheid insuline die de pomp heeft gegeven en ook hoeveel gram koolhydraten er gegeten is en wat er gegeten is. De school schrijft ook in het boek als ze meer spullen nodig hebben.

Voedsel – Als uw kind op school eten krijgt dan kunt u kijken of het menu online te vinden is – soms staat hier de hoeveelheid koolhydraten al op. Als dit niet het geval is dan kunt u deze informatie bij de school aanvragen of bij het bedrijf dat de maaltijden verzorgt. Als dit niet mogelijk is werk dan samen met de school om de hoeveelheden uit te rekenen en hou een logboek bij. Als u uw kind een lunchpakket meegeeft, geef dan ook een lijst mee met alle koolhydraten in elk product. NB: wij schrijven deze op een indexkaart die in de lunchdoos blijft. We kunnen dan dingen hieraan toevoegen als we dat willen en we houden het aan als een voedselreferentielijst. Op deze manier kunnen we de koolhydraten van elk levensmiddel tellen en in de pomp doen.

Veel plezier op school en geniet van het nieuwe schooljaar.

Wilt u uw eigen tips delen? Dan zien we die graag terug op onze Facebook pagina