Skip to main content

De evolutie van diabeteszorg

« WeCare Blog | Maart 2, 2020 |
Producten
 banner-blog-evolutie

Vandaag de dag lijkt het ongelofelijk dat mensen nog maar honderd jaar geleden dood gingen aan diabetes. In de vroege jaren twintig van de vorige eeuw ontdekten de twee jonge Canadezen Frederick Banting en Charles Best de cruciale werking van insuline. Insuline is een eiwit dat door de alvleesklier wordt aangemaakt, een signaal afgeeft aan cellen in het lichaam om glucose in het bloed op te nemen. Zij kwamen erachter dat het lichaam zonder insuline geen bloedglucose kan omzetten in energie.

 

Mensen met diabetes gered door insulin

In 1922 ontving de eerste persoon zijn eerste dosis insuline. De resultaten waren overweldigend. Veel mensen werden gered door wat op dat moment 'moderne geneeskunde' was. Vóór deze doorbraak waren al verschillende behandelingen toegepast, die allemaal mislukten. Het enige dat een beetje hielp, was om het aantal koolhydraten in het dieet te verminderen. Door insuline aan de behandeling toe te voegen konden mensen met diabetes tot drie jaar langer in leven worden gehouden, vergeleken met slechts één jaar voor die tijd. Gelukkig heeft de wetenschap sindsdien grote sprongen gemaakt.

 

Doel: meer leven, minder zorgen

De insuline van tegenwoordig is heel anders dan in die tijd: er is nu een breed scala aan formules en varianten, die elk een iets andere uitwerking hebben. Op dit moment kunnen de meeste mensen met diabetes een normaal en volledig leven leiden. Dat wil zeggen: relatief normaal. Het blijft tenslotte een ziekte waarvoor u levenslang aanpassingen moet blijven doen in uw activiteiten. En wij weten allemaal dat dat niet altijd gemakkelijk is. Het goede nieuws is dat er nu sneller dan ooit vooruitgang wordt geboekt in de wetenschap en de productontwikkeling. Medtronic loopt met haar baanbrekende technologieën al dertig jaar voorop binnen de diabeteszorg. Ons voornaamste doel is het verder ontwikkelen van de technologie om ervoor te zorgen dat mensen met diabetes type 1 en type 2 een betere levenskwaliteit en minder zorgen hebben.

Wat is er zoal gebeurd in de afgelopen dertig jaar? En wat zal er in de toekomst mogelijk zijn?

 

Een kunstmatige alvleesklier?

In 1983 hebben wij het concept continue insulinetoediening via de allereerste insulinepomp geïntroduceerd, om mensen met diabetes te helpen hun waarden onder controle te krijgen en houden. Later hebben we het eerste continue-glucosemonitoringsysteem op de markt gebracht. Op dit moment is ons MiniMed 780G-systeem het systeem waardoor iemand gedurende de dag minder schommelt1,2. En binnen een paar jaar gaan wij een kunstmatige alvleesklier lanceren. Spannend, of niet? Tijdens de corona pandemie vinden wij het belangrijk dat het verlenen van chronische zorg aan mensen met diabetes door blijft gaan. Medtronic heeft daarvoor zijn dienstverlening aan patiënten en zorgverleners gedigitaliseerd. We geven instructies en persoonlijke ondersteuning via o.a. videobellen.

Op technisch gebied zijn er momenteel allerlei baanbrekende plannen om de levens van mensen met diabetes te verbeteren. Wij zijn heel blij dat wij daaraan bijdragen en dit met u kunnen delen. Blijf ons in de gaten houden!

 

 

Bekijk de gebruiksinstructies van het product voor een opsomming van indicaties, contra-indicaties, voorzorgsmaatregelen, waarschuwingen en mogelijke bijwerkingen. Voor meer informatie kijk op medtronic-diabetes.nl/780g of bel ons op 0800 – 3422338

Referenties:

  1. Carlson, A.L. et al. 97-P- Safety and glycaemic outcomes of the MiniMed™ AHCL System in subjects with T1D. 80th ADA International Conference, June 2020, Chicago
  2. Collyns .O. et al. 199-OR- Improved glycaemic Outcomes with MiniMed™ AHCL Delivery. 80th ADA International Conference, June 2020, Chicago