Skip to main content

“Dankzij mijn pomp kan ik gaan en staan waar ik wil.”

« WeCare Blog | Juli 31, 2017 |
Lifestyle
 diabetes21

“De eerste keer dat ik hoorde dat ik type 2 diabetes had, was ik aan het herstellen van een bypassoperatie. De diagnose werd in het ziekenhuis gesteld, maar ik kreeg daar niet direct een behandelplan bij. Wel stoppen met roken, maar ik kon zonder medicatie naar huis. Na ontslag uit het ziekenhuis werd het steeds erger. Op een dag had ik zo extreem veel dorst dat we met het bloedglucosemetertje van de buurvrouw mijn waarden hebben gemeten. Die bleken veel te hoog. De huisarts heeft toen medicijnen voorgeschreven die al snel veel te zwaar bleken te zijn. Toen ben ik pas echt goed onderzocht door een internist in het ziekenhuis.

De medicatie werd bijgesteld, maar na 3 jaar ben ik toch overgegaan op insuline in de vorm van injecties. Ik kreeg mijn bloedglucosewaarden steeds minder goed onder controle. Dat schommelen van die waarden overdag maakte me onzeker. Ik stapte minder op de fiets uit angst om duizelig te worden en van de fiets te vallen. Even spontaan een weekendje weg durfde ik, maar ook mijn vrouw, niet meer aan. Die waarden begonnen de overhand te krijgen.

Op aanraden van mijn internist ben ik twee jaar geleden een insulinepomp gaan gebruiken. Deze helpt mij om mijn waarden stabieler te krijgen en ik heb minder vaak last van uitschieters. Ik hoef zelf geen injecties meer te zetten en geen ingewikkelde berekeningen te maken. Ik voel me gewoon beter. Mijn vrouw en ik gaan er ook weer vaker op uit en heb oude hobby’s zoals schilderen weer opgepakt.

Ik moest in het begin wel wennen aan de pomp. Deed ik het wel goed. Het is toch een raar idee om iets in je buik te prikken en bij je te dragen. Na een korte instructie in het ziekenhuis ben ik er zelf mee aan de slag gegaan. Het werd al snel een gewoonte en je ontdekt vanzelf wat voor jou het beste werkt. Zo draag ik mijn pomp in het zakje van mijn overhemd en ’s nachts in die van mijn pyama. Hoewel je hem ook kunt “verstoppen” aan de riem van je broek bijvoorbeeld, vind ik het niet erg als mensen hem zien en ernaar vragen. Ik sta er zelf niet meer bij stil.

Mijn waarden zijn goed, mijn nieren zijn goed. Hoewel ik niet veel interesse heb in al die moderne technologie, ben ik erg blij met deze uitvinding. Dankzij mijn pomp, en mijn elektrische fiets, kan ik gaan en staan waar ik wil.

Disclaimer:
De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële positie of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntgetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.