Skip to main content

‘Avonden met pizza en Martini! ’ met de insulinepomp

« WeCare Blog | Maart 25, 2018 |
Eten en drinken Tips
pizza23

Avonden met pizza en Martini! 

Ik weet dat door diabetes bepaalde voedingsmiddelen mijn bloedglucosespiegel volledig in de war schoppen. Voor iedereen verschilt dit, maar zelf heb ik een hele lijst met producten die altijd problemen met mijn bloedglucosespiegel opleveren. Dus toen ik na 28 jaar injecteren een insulinepomp kreeg, was ik vastbesloten om van mijn insulinepomp te profiteren en enkele van mijn favoriete gerechten te bereiden die mij eerder altijd in de problemen brachten. Raad eens welk gerecht er bovenaan mijn lijstje stond?

Als je voor PIZZA hebt gekozen, dan zat je helemaal goed! Kort nadat ik met mijn insulinepomp kreeg, begon ik aan mijn missie om uit te zoeken hoede functie Dual Wave-bolus op mijn insulinepomp werkte om van de heerlijkste pizza's en stabiele bloedsuikers te kunnen genieten… en dat tegelijkertijd. Met Dual Wave kan ik een deel van mijn maaltijdbolus meteen toedienen (dit wordt op de insulinepomp‘Nu’ genoemd), en een deel van de bolus gedurende een langere tijdsperiode (op de insulinepomp ‘Squared’ genoemd). Mijn arts heeft mij aan het begin geholpen door aan te bevelen hoeveel ‘nu’moet worden afgeleverd, hoeveel ‘Squared’ moet worden afgeleverd en hoelang die ‘Squared’-bolus moet duren (op de insulinepomp ‘de Squared duration’ genoemd). Ik diende de bolus toe, genoot van mijn pizza, testte mijn bloedglucosespiegel elk uur en maakte gedetailleerde aantekeningen.

  • Is mijn bloedsuiker snel gedaald, om later weer te stijgen? Volgende keer moet ik misschien minder insuline ‘Nu’ en meer ‘Squared’ proberen.
  • Heeft mijn bloedsuiker vroeg gepiekt, maar daalde het later naar prima waardes? Ik zou meer insuline ‘Nu’ en minder "Squared" kunnen proberen.
  • Was mijn bloedsuiker een paar uur na het eten laag, maar ging het een paar uur later weer omhoog? Ik zou de duur van mijn ‘Squared’-levering kunnen verlengen.
  • Was mijn bloedsuiker een tijdje hoog, maar daarna eindelijk weer binnen een prima marge? Ik zou mijn ‘Squared’-bolusduur kunnen verlagen.

 

Dual Wave en Square Wave bolus 

Square Wave bolus voorziet in je insulinebehoeftetijdens lange maaltijden en Dual Wave bolus is een combinatie van de normale bolus en de Square Wave bolus om te kunnen omgaan met maaltijden die een mix van voedingsgroepen bevatten.

Het was een kwestie van veel dingen uitproberen. Het duurde dan ook een paar pizza-avonden (dat laatste vond ik niet heel erg), maar uiteindelijk had ik de perfecte Dual Wave-bolus voor mijn pizza-avond gevonden.In de meeste gevallen werkt het erg goed. Het werkt natuurlijk niet elke keer evengoed, maar dat komt omdat diabetes soms een eigen wil heeft. Maar in de meeste gevallen heb ik na het eten van pizza een bloedglucosespiegel waar ik erg blij mee ben. Sterker nog, de vrijdagavondstaat bij mij thuis nu bekend als pizza en martini-avond. Om het einde van de week te vieren, stop ik steevast een pizza in de oven.Ondertussen maakt mijn man een cocktail voor ons klaar en zorgt mijn Dual Wave-bolus ervoor dat mijn waardes goed blijven. 

Nu het zomer is en het te warm wordt om de oven aan te zetten, experimenteren we met zelfgemaakte pizza's op onze barbecuegrill. Ik houd ervan om meer controle te hebben over welke ingrediënten er in mijn pizza zitten en gebruik veel verse ingrediënten uit mijn eigen tuin. Onze zelfgemaakte pizza heeft echter niet dezelfde hoeveelheid koolhydraten, vezels en vet als bevroren pizza’s. Dus moet ik ook weer experimenteren met mijn Dual Wave-bolus… maar onze zelfgemaakte pizza's zijn de moeite meer dan waard. En vóór het einde van de zomer heb ik het zeker allemaal uitgevogeld. 

Disclaimer: De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële positie of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntgetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.