Skip to main content

3 redenen om je MiniMed infusieset en reservoir regelmatig te vervangen

« WeCare Blog | Februari 25, 2017 |
Producten Tips
melanie_for_blog

Voor velen van ons heeft het overstappen op een insulinepomp de manier waarop we onze diabetes beheren enorm veranderd. Ik heb nu al bijna tien jaar een insulinepomp. Als sporter vind ik de mogelijkheid om een lage, continue dosis insuline te kunnen toedienen met de pomp ongelooflijk handig evenals het kunnen gebruiken van geïntegreerde continue glucosemonitor.

Mijn pomp helpt mij ook bij het tijdig vervangen van de infusieset. Ik gebruik de Medtronic 640G-insulinepomp die mij elke drie dagen een herinnering geeft wanneer de infusieset moeten worden vervangen. Toen dit bij eerdere pompen niet het geval was, bleek het soms een uitdaging om te onthouden wanneer ik mijn infusieset voor het laatst had vervangen. En dat terwijl ik wel wist hoe belangrijk dit was. Ik weet dat ik niet de enige ben voor wie dit geldt. Het vervangen van de infusieset is een onderwerp dat op internetforums met regelmaat wordt besproken.

Wist je dat er een zeer goede reden is waarom artsen ons vertellen dat het belangrijk is om onze infusieset en reservoir tegelijkertijd te vervangen*? Als diabetespatiënt richten we ons meestal op de getallen die iets zeggen over onze toestand, zoals onze HbA1c-waarde of onze bloedsuikerspiegel. Ik wil er altijd alles aan doen om ervoor te zorgen dat mijn diabetes goed wordt beheerd, zowel voor mijn gezondheid als voor mijn sportieve prestaties.

Mijn arts vertelde mij dat mijn insuline beter wordt toegediend als ik elke drie dagen mijn infusieset en reservoir vervang*. In de slang kunnen kleine kristallen ontstaan die de stroom van insuline naar de canule blokkeren. Als ik was vergeten om mijn infusieset na drie dagen te vervangen, dan waren mijn glucosewaarden gestegen als herinnering dat ik mijn infusieset alsnog moet vervangen. Het is ook mogelijk dat de huid rondom de plakstrip gaat irriteren, waardoor het gaat jeuken en niet meer comfortabel aanvoelt.

Het om de drie dagen vervangen van het reservoir en de canule is ook een geweldige manier om mij te herinneren aan het belang van het vervangen van mijn infusieset. Door het allemaal met regelmaat te vervangen, heb ik geen last meer van insulineklontjes en herstelt mij huid veel beter van de naald die er in heeft gezeten. Hierdoor voel ik mij zelfverzekerd in de kleding die ik draag en kan ik elke dag genieten van een sportief leven! 

Disclaimer:

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële positie of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntgetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.

* Thethi TK, Rao A, Kawji H, et al. Consequences of delayed pump infusion line change in patients with type 1 diabetes mellitus treated with continuous subcutaneus insulin infusion. Journal of Diabetes and Its Complications. March 2010 (Vol. 24, Issue 2, Pages 73-78).